Koirahieronta

Laadukkaalla koirahieronnalla voi edistää merkittävästi koiran terveenä pysymistä sekä parantaa koiran kehon terveyden tilaa. Etenkin harrastus- ja käyttökoiria kannattaa hierottaa säännöllisesti terveysongelmien ennaltaehkäisemiseksi, koska tällaisen koiran terveyden menetys tarkoittaa ettei koiraa voi käyttää tarkoitukseen, johon se on koulutettu. Muidenkin koirien omistajat tuntuvat enenevässä määrin ymmärtävän kuinka paljon mukavampaa on huoltaa koiran terveyttä kuin hoitaa koiran sairautta. Tämän ansiosta koirahieronnan arvostus on noussut ja usein koirille varataan huoltoaika heti, kun nähdään ensimmäisiä hieronnantarpeeseen viittaavia merkkejä. Ennaltaehkäisevän hoidon lisäksi koirahieronnalla ja laserilla on mahdollista merkittävästi tukea toipilaan tai kroonisesti sairastuneen koiran terveydentilaa. Tältä sivulta voit lukea lisätietoja erilaisten koirien hierottamisen hyödyistä sekä muista koirahierontaan liittyvistä asioista.

Parhaaseen hieronnan lopputulokseen päästään koiran ollessa hoidon aikana rentona. Yleensä rauhoittuminen ja rentoutuminen on koirille helpointa omassa kodissa, minkä vuoksi rauhallinen tuttu tila on paras koiran hierontatila. Riemurekun kotikäynteinä tarjoamat koirahieronnat ovatkin tehoas tapa huoltaa koiraa. Veeralla on taito auttaa koiraa rauhoittumaan ja moni vilkkaan koiran omistaja onkin yllättynyt kuinka oma koira on rauhoittunut Veeran hierottavaksi. 

Riemurekun koirahierontaa tarjoaa erinomaisilla arvosanoilla laajan koulutuksen ja koirahierojan ammattitutkinnon suorittanut Veera. Voit lukea Veerasta lisää tästä-linkistä. Ajanvaraus toimii tällä hetkellä sähköpostitse sekä Facebookin messengerin kautta. Viestiä saa laittaa matalalla kynnyksellä. 

Koira voi oireilla hieronnan tarvetta esimerkiksi:

  • liikkumalla epäpuhtaasti tai ontuen
  • liikkumalla paljon peitsaten (=saman puolen etu- ja takajalka liikkuu yhtäaikaisesti)
  • seisomalla lanne köyryssä tai takajalat mahan alla
  • hyppäämishaluttomuudella
  • suoritusvauhdin ja -tason laskemisella
  • rasituksen jälkeisen palautumisajan pitenemisellä
  • venyttelemällä jatkuvasti tai lopettamalla venyttelyn kokonaan
  • nuolemalla tai järsimällä jalkojaan
  • selän värähtelyillä

Hieronnan hyödyt

Kaikki koirat hyötyvät laadukkaasta hieronnasta. Valitse alta koiraasi kuvaava vaihtoehto ja lue miten sinun koirasi voi hyötyä hieronnasta: 

Kaikkia koiria ei voida aina hieroa. Kerro aina koirasi sairauksista aikaa varatessasi, jotta voidaan punnita hieromisen mahdollisuutta. Esimerkiksi tulehduksen tai antibiottikuurin aikana koiraa ei kannata hieroa. Muun muassa sydänvika voi estää kyseisen koiran hieromisen kokonaan.

Mitä hoitamattomista lihaskireyksistä voi seurata?

Koiran lihaksistoon kertyy helposti kuona-aineita ja syntyy lihaskireyksiä. Tähän altistaa mm. kaikki koiran liikkumiseen vaikuttavat vammat ja sairaudet, suurella nopeudella juokseminen ilman riittävää lihasten verryttelyä ja jäähdyttelyä, liian yksitoikkoinen liikunta, liian raskas liikunta tai pitkät staattiset asennot. Lihaskireydet voivat olla syynä koiran ontumiselle tai epäpuhtaaseen liikkumiseen. Kaikki epänormaali liikkuminen puolestaan kuormittaa lihaksia ja jänteitä. Koiran liikkuessa epätasapainoisesti kohdistuu aina osaan lihaksista, jänteistä ja nivelistä epänormaalin suurta rasitusta. Pahimmillaan siitä voi seurata pysyviä muutoksia johonkin kohtaa koiran kehoa. 

Lihaskireydet estävät lihasta toimimasta maksimaalisella tavalla, minkä vuoksi koiran työskentelyteho ja -kestävyys huononee sekä tapaturmariski nousee. Myös koiran asennot ja liikkeet voivat muuttua. Joillain koirayksilöillä myös työskentelyinto tai liikkumishalu kärsii lihaskipujen vuoksi. Lihasperäisten ongelmien seurauksena koiralle voi tulla mm. nikamalukkoja sekä jänneongelmia ja koira voi ruveta käyttämään kroppaansa väärin, mistä aiheutuu vakavia ongelmia kuten jänteen ylikuormitustila. Lihaskireydet aiheuttavat myös koiran notkeuden ja koordinaatiokyvyn huononemista, mikä merkittävästi lisää koiran loukkaantumisriskiä.

Koiran hierottaminen ammattilaisella on sijoitus koiran terveenä pysymiseen. Tapaturmien ja niistä johtuvien sairaslomien tarpeen todennäköisyys vähenee. Kuormitustilojen ennaltaehkäisy ja hoito pidentää koiran käyttöikää ja terveiden päivien määrää. Hieronta myös vähentää koiran stressiä poistamalla stressihormoneja ja rentouttamalla koiraa. Koira saattaa muuttua hierontojen myötä iloisemmaksi, vauhdikkaammaksi ja sen askel voi pidentyä.

Riemurekun koirahierontakäynti sisältää hieronnan lisäksi mobilisointia, venyttelyitä, laserhoitoa ja neuvoja koiran tarpeen mukaan. Riemurekun tarjoamat kotikäynnit ovat monelle koiralle erinomainen valinta, koska koirat rentoutuvat parhaiten tutussa ympäristössä. Tästä on suuri hyöty hoitotilanteessa, koska vain rentona olevia lihaksia pystyy hieromaan kunnolla.

Ennen hierontaa huomioitavia asioita:

Jos koirallasi on jokin sairaus, kerro siitä hieronta-aikaa varatessasi. Jotkut sairaudet kuten sydänvika ja kennelyskä ovat este hieronnalle. Etsi hierontakäyntiä varten mahdolliset koirasi terveysongelmiin liittyvät rtg-kuvat ja paperit valmiiksi. Voit myös lähettää ne etukäteen sähköpostitse osoitteeseen riemurekku(at)gmail.com. Koiran lihakset kaipaavat hieronnan jälkeen lepoa, joten huomioithan asian mm. koirasi treenien ajoittamisessa.

Käytä koira lenkillä ennen hierontaa, jotta se malttaa paremmin olla hoidettavana ja koiralle ei tule aineenvaihdunnan vilkastuessa pakottavaa tarvetta päästä ulos kesken hoidon. Koiraa ei tule ruokkia suurella ruokamäärällä ainakaan pariin tuntiin ennen hierontaa. Hierontaa varten kannattaa varata koiralle tuttu pyyhe tai viltti koiran aluseksi. Hieronta on hyvä toteuttaa rauhallisessa tilassa. Lapset ja muut lemmikit on siis hyvä pitää poissa hierontatilanteesta, koska rauhaton ympäristö haittaa koiran rentoutumista heikentäen hieronnan vaikutusta. Yleensä koirat osaavat rentoutua omassa kodissaan parhaiten, joten kotikäynteinä toteutetut hieronnat ovat hyvä valinta. Hierontahoitokerta koostuu koiran tarpeen mukaan klassisia hierontaotteista, urheilukoiran hierontaotteista, mobilisoinneista, venyttelyistä, laserhoidosta sekä kylmä- ja lämpöhoidosta. Lähtökohtaisesti koiranomistaja on aina läsnä koirahierontatilanteessa. 

Hieronnan jälkeen huomioitavia asioita:

Aineenvaihdunnan, ruuansulatuksen ja imunestekierron vilkastumisen seurauksena koiralla voi hieronnan jälkeen olla jano ja sillä voi olla tarve päästä tarpeilleen tavallista aikaisemmin. Kylmällä ilmalla on hyödyllistä suojata koiran lihakset ulkoilun ajaksi vaatetuksella. Hieronnan hyödyn maksimoimiseksi koira käytetään hoidon jälkeen ulkona vain tarpeidentekolenkillä. Seuraavana päivänä koiran kanssa voidaan käydä normaalit lenkit kytkettynä, mutta riehumisia, treenejä, tms. tulee vielä sinä päivänä vältellä.