Tuki- ja liikuntaelinongelmaisen koiran hieronnan hyödyt

Koirien väliaikaisten ja pysyvien tuki- ja liikuntaongelmien taustalla voi olla monia syitä, esimerkiksi nivelrikko, spondyloosi, lihasvamma, rikkoutunut antura, legg perthes, leikkaus tai lonkka- ja kyynärvika. Tuki- ja liikuntaelimien ongelmat aiheuttavat yleensä koiran ontumista tai epäpuhdasta liikkumista. Kaikki epänormaali liikkuminen kuormittaa kroppaa. Osaan koiran jänteistä ja nivelistä kohdistuu epänormaalin suurta rasitusta. Lihaksiin kertyy kuonaa sekä niihin syntyy kireyksiä ja kiinnikkeitä. Näistä aiheutuu koiralle lisää kipua, jonka vuoksi koiran epänormaali liikkuminen lisääntyy, mistä aiheutuu aina lisää ongelmia koiran keholle. Koiran säästellessä jotain kohtaa kropassaan voi johonkin toisaalle tulla ylirasituksen seurauksena pysyviä muutoksia kuten esimerkiksi nivelrikko tai -tulehdus.

Hieronta on tärkeä osa koiran leikkauksen jälkeistä kuntoutumisprosessia vaikka koira ei ontuisi. Tavallisesti eläinlääkäri määrää leikatun koiran levossa pidettäväksi. Hieronta kiihdyttää verenkiertoa, aineenvaihduntaa, imunestekiertoa ja ruoansulatusta, minkä vuoksi hieronta lieventää liikunnan vähenemisestä koituvia haittoja. Mobilisointihoitojen avulla voidaan lisäksi tehokkaasti ylläpitää koiran nivelten liikkuvuutta. Laserhoidoilla nopeutetaan merkittävästi haavan paranemista. Luuhun tai niveleeseen kohdistuvan leikkauksen jälkeen koiran on tärkeää oppia käyttämään kehoaan oikein, jotta koira voi toipua mahdollisimman hyvinvoivaksi. Tämä edellyttää ammattilaisen perehtymistä koiran tilanteeseen, omistajan tulee saada koiralleen sopivat jumppaohjeet konkreettisesti neuvottuina ja tilanteen etenemistä on seurattava. Veera Pelkosen laajaan koirahierojakoulukseen sisältyi opintoja myös koiran kuntouttamisesta.

Hieronnalla autetaan koiran kehoa kestämään johonkin kohtaan kohdistuva normaalia suurempi rasitus. Laadukkailla ja tarpeeksi tiheästi suoritetuilla hieronnallisilla hoidoilla pystytään pysäyttämään tilanteen paheneminen sekä parantamaan koiran oloa. Toisinaan koiran saama hyöty hieronnasta on niin suurta, että koiran mahdollista kipulääkitystä pystytään vähentämään tai lopettamaan, mikä on koiran elimistölle hyväksi. Toipilaskoira hyötyy suuresti Riemurekun kotona tehdystä hoidosta, koska se välttyy matkan aiheuttamilta rasituksilta, liikutteluilta ja mahdollisilta liukasteluiden aiheuttamilta vaurioilta